Page content

article content

Ouderenzorg 2.0

Ouderenzorg 2.0

Buddy2you coach

Het is de hoogste tijd voor de ouderenzorg 2.0. Door de sterke vergrijzing van onze bevolking is het niet meer mogelijk om de huidige zorg ook in de toekomst aan onze ouderen te blijven bieden. Even wat cijfers op een rijtje:

  1. In 2018 telt Nederland 3,2 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder.
  2. In 2030 telt Nederland 4,2 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder.

Dit betekent een stijging van maar liefst 32% in slechts 12 jaar tijd.

Enerzijds komt dit door de enorme geboortegolf, die Nederland direct na de oorlog gekend heeft, maar anderzijds ook om wij steeds gezonder zijn en ouder worden. Deze generatie wordt niet voor niets de Babyboomers genoemd.

Als wij nog gedetailleerder naar de cijfers gaan kijken wat ons in de nabije toekomst te wachten staat met betrekking tot de ouderenzorg, dan zien wij de volgende feiten:

  1. In 2018 telt Nederland 1,3 miljoen inwoners van 75 jaar en ouder.In 2030 telt Nederland ruim 2 miljoen inwoners van 75 jaar en ouder.
  2. Dit betekent een stijging van maar liefst 55% in slechts 12 jaar tijd.

We zijn gezonder en worden daardoor ook steeds ouder

Inwoners van 75 jaar en ouder hebben vaak zorg nodig. Dit zal in de toekomst echt niet veel anders worden. Ouder worden betekent vaak ook meer klachten en meer zorg. Op dit moment werkt al 1 op de 7 werknemers in Nederland in de zorg. Als wij het huidige zorgstelsel ook in de toekomst aan de ouderen zouden willen aanbieden, zou dit betekenen dat 1 op de 4 werknemers in de zorg zou moeten werken. Los van het feit dat de zorg dat echt onbetaalbaar zou zijn, is het ook een utopie om te denken dat 1 op de 4 werknemers in de zorg kan en wil werken.

Van ZORG naar GROZ

Het Nederlandse zorgstelsel staat in de world ranking list al jaren op nummer 1. Een positie waar wij met recht trots op kunnen zijn, maar willen wij deze positie vasthouden, dan moet het roer drastisch om. De Topsector Health van het Ministerie van Economische zaken is een project gestart onder de naam GROZ. In dit filmpje wordt simpel uitgelegd wat GROZ precies is. Niet de Z van Ziekte staat voorop, maar de G van Gezondheid. Om het doel van GROZ te bereiken zijn er 5 transitieteams samengesteld, waarbij er wordt gekeken hoe in samenwerking dit doel kan worden bereikt: Een vitaal functionerende maatschappij”.  Buddy2you maakt deel uit van het transitieteam bedrijfsleven om mee te denken en te praten op welke wijze het bedrijfsleven een positieve inbreng kan hebben in deze ontwikkeling.

In een razendtempo worden er allerlei innovaties ontwikkeld om ouderen zelfstandig thuis te kunnen laten wonen, maar vaak zijn deze gebaseerd op technieken die voor ouderen onbegrijpelijk zijn en daardoor ook niet gebruikt worden. Bij de ontwikkeling van het Buddy2you concept hebben wij dit anders benaderd en zijn wij uitgegaan van het principe: “De techniek moet de mens leren kennen en niet de mens de techniek.”  Vanuit deze visie zijn allerlei producten en technieken ontwikkeld, die het mogelijk maken om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, waarbij niet alleen gedacht is aan de medische veiligheid, maar ook aan de persoonlijke veiligheid. Daarnaast ook nog allerlei diensten en services om dit doel mogelijk te maken. Buddy2you heeft alle gangbare technieken, zoals deze momenteel op internet beschikbaar zijn, omgezet naar mogelijkheden voor de ouderenzorg. Maar los van alle techniek is persoonlijke aandacht voor ouderen nog steeds het allerbelangrijkste. Veel ouderen voelen zich eenzaam en leven  in isolement. Willen wij dan ook deze ouderen deel uitmaken van de vitaal functionerende maatschappij, dan moeten wij met elkaar in actie komen en hen zoveel mogelijk daarbij ondersteunen. Zeker onze ouderen hebben daar recht op.

De Buddy2you coach ontzorgt de ouderen (en hun kinderen)

Juist om dit doel te bereiken krijgt ieder Buddy2you lid een persoonlijke Buddy2you coach toegewezen. Deze coach installeert en activeert het basissysteem. Daarnaast verzorgt en coördineert deze coach, met hulp van de daarvoor ontwikkelde techniek, voor de ouderen allerlei diensten en services.

Wie wilt er nu niet dat de ouderen goed verzorgt worden? Vaak is het zo, dat als één van de ouders iets gaat mankeren, de oudste dochter die in de buurt van de ouders woont (en toch al in de zorgt werkt) de zorg op zich neemt. Maar in de loop der jaren wordt dit zwaarder en zwaarder en gaat dit ook wringen binnen het gezin. Juist doordat dodelijke ziektes zijn omgebogen naar chronische ziektes worden wij ouder en ouder, maar daardoor is de belasting voor de dochter die de zorg op zich genomen heeft ook veel zwaarder. Wij nemen heel veel taken over, zodat men zeker weet dat voor de ouderen alles professioneel georganiseerd en geregeld wordt. Buddy2you ontlast daarom zowel de ouderen als de kinderen.

Buddy2you zoekt daarvoor landelijk enthousiaste mensen, die graag als Buddy2you coach in de ouderenzorg zou willen werken. Heb je interesse? Klik dan hier om je op te geven voor de volgende bijeenkomst in jouw buurt.

Comment Section

0 reacties op “Ouderenzorg 2.0

Plaats een reactie


*